5 Days Dolomiti Paganella: the best wines to taste
To make an unforgettable holiday, nature, sports and engaging wine and food experiences cannot be missing. The discovery of a territory, in fact, also passes through the tasting of its excellences to be served at the table and poured into glasses, perhaps for a nice toast!
The program of 5 Days Dolomiti Paganella, from July 1 to 6, will be made even more special by wine tasting events. It will start with the opening night of the kermesse, organized in collaboration with Cantina Dorigati and TeRoldeGO Evolution, an association made up of 11 young “free winemakers” from nine wineries that aims to enhance the territory and a unique grape variety: Teroldego.
Soon on the website of 5 Days Dolomiti Paganella it will be possible to buy, after booking during registration, tickets to participate in the tastings, thanks to which you can discover the peculiarities of the Trentino soil and alpine environment. Today we want to tempt you by introducing 3 Trentino grape varieties that you will get to know!
Teroldego Rotaliano, the historic DOC wine
Dark red in color with garnet highlights, Teroldego Rotaliano is characterized by ripe fruit fragrances that bring to the senses wild blackberries, blueberries and raspberries. The palate is powerful and enveloping in its solid structure. It goes well with typical products of local gastronomy, such as red meats, cured meats and long aged cheeses. The production area, documented since 1300, includes about 1,200 hectares on the right side of the Adige River, called Piana Rotaliana, between the towns of Mezzolombardo and Mezzocorona, where the vineyards grow at 200-250 m above sea level embraced by the Dolomites.
Lagrein, the South Tyrolean red wine
Lagrein is one of the most widely planted native black grape varieties in Trentino-South Tyrol. With its beautiful ruby red color, it evokes a broad, spicy bouquet reminiscent of berries, cocoa, pepper, sweet spices and underbrush. Persistent, soft and enveloping, it also has a strong character, typical of mountain red wines. It is truly special with grilled meat and in traditional Dolomite dishes enriched with mushrooms, polenta or black bread!
Gewurztraminer, the best known even abroad
Also exceptional as a meditation wine, Gewurztraminer is ideal to try with delicate preparations, such as spiced white meats, smoked salmon or with blue cheeses. The smoothness and texture of this wine, combined with a powerful aromatic bouquet, make it particularly appealing even to less refined palates.
You can’t wait to try them out, right?!
Run and register for 5 Days Dolomiti Paganella, by December 31 the price is discounted.
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5 Days Dolomiti Paganella: i migliori vini da degustare
Per rendere una vacanza indimenticabile non possono mancare natura, sport e coinvolgenti esperienze enogastronomiche. La scoperta di un territorio, infatti, passa anche attraverso la degustazione delle sue eccellenze da servire a tavola e da versare nei calici, magari per un bel brindisi!
Il programma di 5 Days Dolomiti Paganella, dall’1 al 6 luglio, sarà reso ancora più speciale da eventi di wine tasting. Si partirà dalla serata di apertura della manifestazione, organizzata in collaborazione con la Cantina Dorigati e TeRoldeGO Evolution, associazione composta da 11 giovani “viticoltori liberi” di nove aziende che intende valorizzare il territorio e un vitigno unico nel suo genere: il Teroldego.
A breve sul sito di 5 Days Dolomiti Paganella sarà possibile acquistare, previa prenotazione in fase di iscrizione, i biglietti di partecipazione alle degustazioni, grazie a cui scoprire le peculiarità del suolo e dell’ambiente alpino trentino. Oggi vogliamo ingolosirti presentandoti 3 vitigni trentini che avrai modo di conoscere!
Teroldego Rotaliano, lo storico vino DOC
Di colore rosso scuro con riflessi granati, il Teroldego Rotaliano è caratterizzato da fragranze di frutta matura che richiamano ai sensi more selvatiche, mirtilli e lamponi. Al palato risulta possente e avvolgente nella sua struttura solida. Si abbina ai prodotti tipici della gastronomia locale, come carni rosse, salumi e formaggi a lunga stagionatura. La zona di produzione, documentata sin dal 1300, comprende circa 1.200 ettari sulla destra del fiume Adige, denominata Piana Rotaliana, tra i Comuni di Mezzolombardo e Mezzocorona, dove i vigneti crescono a 200-250 m s.l.m abbracciati dalle Dolomiti.
Lagrein, il rosso altoatesino
Il Lagrein è uno dei vitigni autoctoni a bacca nera più presenti in Trentino-Alto Adige. Con il suo bel colore rosso rubino evoca un bouquet ampio e speziato, che ricorda frutti di bosco, cacao, pepe, spezie dolci e sottobosco. Persistente, morbido e avvolgente, ha anche un carattere forte, tipico dei vini rossi di montagna. Con carne alla griglia e nei piatti della tradizione delle Dolomiti arricchiti di funghi, polenta o pane nero è davvero speciale!
Gewurztraminer, il più conosciuto anche all’estero
Eccezionale anche come vino da meditazione, il Gewurztraminer è ideale da provare con preparazioni delicate, come carni bianche speziate, salmone affumicato o con formaggi erborinati. La morbidezza e la consistenza di questo vino, abbinate a un bouquet aromatico potente lo rendono particolarmente interessante anche ai palati meno raffinati.
Non vedi l’ora di provarli, vero?!
Corri a iscriverti a 5 Days Dolomiti Paganella, entro il 31 dicembre il prezzo è agevolato.